Altına Dayalı Kira Sertifikaları Caiz Midir?
Devlet 2017 yılının eylül ayı itibariyle yastık altındaki altınları ekonomiye kazandırma adı altında altına dayalı tahvil ihraç etmeye başladı Bu, yastık altında faize girmeden duran altınların faize girmesidir. Devlet bugüne kadar zaten bono ve tahvil ihraç ederek faiz para topluyordu. Bono bir yıldan az vadeli senede tahvil ise bir yıl ya da daha uzun vadeli senede deniyor. Bu senetlerde birim fiyat ve faiz oranı bellidir. Mesela birim fiyatı 100 TL olan iki yıllık bir tahvil olsun, bu tahvilin günlük olarak birim fiyatı ve faiz oranı ekonomik ve siyasal olaylara göre değişir. İki yılın sonunda faiz oranı neyse ona göre gelir elde edilir. Aynı şeyi altına dayalı tahvillerde yapmaya başladılar ama adını değiştirip "kiralama" dediler. Altına dayalı kira sertifikalarının mevcut tahvil ve bonolardan farkı yoktur, faizli işlemdir.
Alt tarafta gösterdiğim yazı, 27 10 2017 tarihli Hazine Müsteşarlığı basın duyurusundan aldığım altına verilecek faiz oranı.
Burada faiz oranı yerine kira oranı yazılmış. Faiz borçtan elde edilen gelire denir. Birine bir aylık 1000 TL borç verip, bir ay sonunda mesela 1050 TL geri alınırsa 50 TL faiz olur. Altının kiralanması da aynı şeydir. Mesela hesap kolay olsun diye benim 1 kilo altınım olduğunu farz edelim, bunu devlete kiraladığımda yapılan sözleşmeye göre devlet iki yıl sonra altınımı geri verecek. Geri alma olduğu için Bu borç vermedir ama onlar borçlanma değil de kiralama diye isimlendiriyor. Vade sonunda verdiğini geri alıyorsan bu borç vermedir. 100 gram altına yıllık 2,40 gram altın verecek, iki yılda benim 1 kilo altınımın 48 gram altın getirisi olacak yani iki yıl sonra ben 1 kilo 48 gram altın alacağım demektir. Elde ettiğim 48 gram altın faizdir. Bir defa her hangi bir borçlanmada vade sonunda geri alacağın paranın, altının vs oranı belli ise bu işte faiz oluyor. Ama devlet dese ki "biz toplayacağımız altını ekonomiye katıp, yatırım yapıp büyüteceğiz, kar edeceğiz sonra da altınını veren herkese katılım oranınında ettiğimiz kardan gelir vereceğiz" Bu faiz olmazdı çünkü burada baştan vade sonunda yüzde kaç gelir verileceği belirtilmiyor daha önemlisi kara ortak olmuş olacağımız için borç vermiş olmayız.
Toplanacak bu altınların ne yapılacağı da ayrı bir ilginçlik. Hazine müsteşarlığı'nın basın duyurunda şöyle yazıyor.
Bu da Mehmet Şimşek'in açıklamasından bir bölüm.
Elimizde Merkez Bankası'nda altınımız olduğunu gösteren tahvil ile ekonomi nasıl gelişir? Bilemiyorum, beklenen şey insanların bu tahvilleri mesela teminat mektubu yerine kullanıp bankalardan kredi çekmeyi kolayaştırıp kredi çekmeleri midir? Zaten tahvil yıllık % 2,40 oranında faiz getiriyor, bir de bu belge ile kredi alınıp tekrar faize girilirse Allah yakın zamanda belamızı verir, bir daha toparlanamayız. Kısaca altına dayalı kira sertifikaları yastık altında duran faize girmemiş altınları faize sokmatır. Bu konuda güzel bir ders var. Eğer müslümansan, faize girmek istemiyorsan, altın kiralaması neden faiz oluyor daha açıklayıcı bilgi istiyorsan bu dersi dinlemelisin. Türkiye şu anda Osmanlı'yı batıran faizli işlemlerin aynısını yapıyor. Ayrıntısı bu derste.
Altın Tahvili ve Kira Sertifikasının Hükmü Nedir? Helal midir? Haram Mıdır?