Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar - 1


Derste geçen ayetleri istersen linke ters tıklayıp bilgisayarına indirip yan yana açabilirsin. Kader_Konusunda_Yapılan_Tenkitlere_Cevaplar_1 - Ayetler.pdf

Kader Konusunda Yapılan Tenkitlere Cevaplar - 2

Bu derste biri Musa-Hızır kıssasının kader açısından nasıl anlaşılması gerektiğini sormuş.

Kehf
Kovulmuş şeytandan Allah'a sığınırım (Nahl 98)

79. O GEMİ var ya; o, denizde çalışan yoksulların idi. Ben onu kusurlu yaptım, çünkü ötelerinde her sağlam gemiye zorbalıkla el koyan diktatör/zorba bir kral vardı.

80. Gence gelince onun anası ve babası Mü’min insanlardı. Bunun onlara azgınlık ve küfür nedeni olması sözkonusu idi.

81. Böylece Rableri onlara, onun yerine temizlik yönünden ondan daha hayırlısını ve daha merhametlisini versin.

82. Duvara gelince: O, şehirde iki yetim çocuğun idi. Onun altında onlara ait bir hazine vardı. Babaları da iyi birisi idi. Rabbin istedi ki, onlar güçlü çağlarına erişsinler ve Rabbinden bir rahmet olarak hazinelerini çıkarsınlar... Ben bunları kendiliğimden yapmadım (Rabbin emirleriydi). İşte sabredip de kendisine dayanamadığın şeylerin/olayların yorumu/iç yüzü budur!”

Soran kişi bu haberleri veren, bilen Allah nasıl olurda insanların neler yapacağını bilmez diye sormuş. Allah’ın her şeyi bildiğinden kimsenin şüphesi yok, Allah eğer bir şeyi tasarlarsa bu hızır örneğinde olduğu gibi, geminin, çocuğun, duvarın hakkında bir şey yapmak başka, insanların imtihan gereği konularda sonucun önceden yazılması başka. Biri Allah’ın taktiri diğeri imtihan olan kul ne yapacak imtihanı.

Ayetler, istersen linke ters tıklayıp bilgisayarına indirip yan yana açabilirsin. - Kader_Konusunda_Yapılan_Tenkitlere_Cevaplar_2 - Ayetler.pdf